dijous, 16 de gener del 2014

Visita guiada per Salomó Marquès a l'exposició 'La renovació de l'escola pública. De l'Empordà a tot Catalunya (1900-1939)'

Dimarts 21 de gener, a les 17h45, a l'Arxiu Històric Provincial de Girona (Plaça Sant Josep, 1)


Cartell exposició
"La renovació de l'escola pública. De l'Empordà a tot Catalunya (1900-1939)"
La visita, conduïda pel catedràtic de Pedagogia de la Universitat de Girona Salomó Marquès, tindrà un esperit formatiu i reflexiu entorn de la renovació pedagògica: conèixer d'on venim per comprendre millor cap a on ens convé anar, i de quina manera.
L'acte serà obert a tots els membres del MRP de Girona, i a totes aquelles persones interessades en la renovació pedagògica de les nostres contrades.

L'exposició consta de catorze plafons i recupera el significat de les Converses Pedagògiques que tingueren lloc a tot el país a principis del segle XX. Presenta els primers mestres renovadors, les seves publicacions, les colònies escolars i activitats fora de l'escola, i els organismes públics educatius de les primeres dècades del segle passat fins a la pèrdua de la guerra civil i l'exili de molts mestres.

Amb aquesta mostra es commemora el 110è aniversari de la primera Conversa pedagògica promoguda per Silvestre Santaló, mestre de Camallera, com a precedent directe de les escoles d'estiu, així com, en certa manera, s'intenta homenatjar tots els homes i dones, mestres de pobles, que decidiren organitzar-se i debatre aquells temes que podien ajudar-los a fer una escola millor des del punt de vista pedagògic, com també millorar la seva formació professional.

A principis del segle passat, els mestres de les escoles rurals empordaneses es van mobilitzar per dur a terme tota mena d'iniciatives per a la reforma de l'ensenyament i l'educació. S'agruparen en associacions professionals, editaren revistes de magisteri on exposar les seves experiències amb la voluntat de compartir, i també promogueren activitats amb escoles veïnes. Van ser mestres a favor de l'escola pública, digna i eficaç, a base d'intentar potenciar la seva dimensió social, convençuts que l'escola és un instrument de gran transcendència per a la societat

Us animem a participar!!!
Junta coordinadora

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada